Stiri din energie

https://adevarul.ro/economie/asociatie-centralele-de-apartament-nu-trebuie-2100860.html

Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2. Cât ar plăti consumatorii –  sursa adevarul.ro din 10 iunie 2021

Sistemele de încălzire centralizată au eşuat în România din cauza managementului defectuos asupra acestora, susţin reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă.
Potrivit sursei citate, din 330 de localităţi cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuinte), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localităţi (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestea fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă şi căldură. Astfel, alternativa firească şi unică, în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.   „Politicile publice din ultimii 20 de ani din România au fost de direcţionare a populaţiei spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât şi pentru a substitui masa lemnoasă. Aceste politici „aproape forţează” oamenii să-şi instaleze gaze”, consideră reprezentanţii Asociaţiei.   „Dar dacă oamenii îşi instalează gaze ce să-şi monteze? Sobe şi boilere? Este normal ca singura alternativă pentru un imobil, care prezintă randamente ridicate şi costuri mai reduse, dintre toate echipamentele care funcţionează cu gaze, să fie centrale individuale pe gaze?”, întreabă Asociaţia Energia Inteligentă.   Sursa citată menţionează că. în acest caz, se pune întrebarea „Când procedăm corect?”, „Când îi îndemnăm pe oameni să-şi instaleze gaze gratis?” sau „Când le spunem că le vom interzice montarea centralelor pe gaze?”.
Taxe pentru emisiile de CO2 Reprezentanţii asociaţiei amintesc că, în acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că şi centralele individuale pe gaze poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulţi consumatori.    „Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări şi 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% faţă de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru acelaşi exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.”, transmite sursa citată.
Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de faţă nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că preţul mic al certificatelor.
Un alt element care trebuie să-l avem în vedere este faptul că la momentul de faţă nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că preţul mic al certificatelor.    „Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preţ de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic şi s-a putut neglija.    În momemtul de faţă, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plăteşte taxe pe CO2, deşi în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat).
Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica şi acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.”, transmite Asociaţia Energia Inteligentă.
O altă discuţie, este legată de emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coşuri de fum individuale. Există studii care arată că aceste emisii pot să ajungă în apartamentele alăturate şi recomandă construcţia unor coşuri de fum care să disperseze emisiile şi să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuinţelor.    „Este o problemă care trebui de asemenea tranşată de autorităţi. Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-şi construi şi asigura mentenanţa coşurilor ar ajunge până la 250 lei/an.”, transmite sursa citată.În concluzie, Asociaţia Energia Inteligentă consideră că interzicerea montării centralelor termice nu este o opţiune (poate fi cel mult o opţiune pentru clădirile noi), în schimb apreciază că în timp Grean Dealul, Taxonomia etc. vor aduce costuri suplimentare pentru consumatorii casnici cu centrale termice, cauzate de emisiile de CO2 şi de noile standarde de construcţie şi montaj.   În viitor, odată cu „oficializarea” tuturor costurilor care asigură echitabilitatea la nivelul consumatorului final indiferent de forma de energie şi soluţia tehnică folosită de consumatorul casnic, utilizarea centralelor termice individuale va fi mai scumpă decât alte soluţii şi forme de energie.

UN BLOC ÎNTREG DE PE ALEXANDRU VLAHUŢĂ, CARTIERUL GRIGORESCU, S-A REBRANŞAT LA REGIA DE TERMOFICARE-STIRIDECLUJ.RO

Un bloc întreg de pe Alexandru Vlahuţă, cartierul Grigorescu, s-a rebranşat la Regia de Termoficare, renunţând la centrale termice. ”Locatarii blocului Lamă F de pe strada Alexandru Vlahuţă din municipiul Cluj-Napoca primesc,începând din această toamnă,apă caldă şi căldură prin intermediul sistemului centralizat de furnizare al energiei termice, agentul termic fiind furnizat de CT 4 Grigorescu.

Astfel, un număr de 112 apartamente care îşi asigurau căldura şi apa caldă prin intermediul a trei centrale termice de scară s-au rebranşat după ce proprietarii au analizat oferta prezentată de R. A. Termoficare Cluj-Napoca Asociaţiei. Rebranşarea s-a realizat gratuit conform campaniei derulate în acest sens în 2013 de către R.A.T. Cluj-Napoca. Totodată, pe lângă lucrările de reconectare au fost montate aparatele de măsură la branşamentul fiecărei scări, respectiv contoare de apă caldă şi încălzire”, precizează reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare Cluj.

Conform unei statistici naţionale, Clujul ocupă locul doi în ţară în privinţa debranşărilor de la Regia Autonomă de Termoficare.

CĂLDURA NU SE SCUMPEŞTE LA CLUJ! DACĂ SUNTEŢI RACORDAŢI LA RAT NU VEŢI PLĂTI MAI MULT ÎN ACEASTĂ IARNĂ – STIRIDECLUJ.RO

Primarul Emil Boc a anunţat că, în iarna 2013 – 2014, preţul gigacaloriei nu va creşte la Cluj-Napoca. ”Primăria menţine acelaşi preţ al gigacaloriei pentru perioada de iarnă. Preţul local care se facturează cetăţeanului este de 165 de lei, preţul mediu pe gigacalorie este de 348 de lei. Pentru fiecare gigacalorie Primăria subvenţionează cu 183 de lei. Subvenţia pentru anul trecut a fost de peste 10 milioane de euro.  Din punctul nostru de vedere este un efort uriaş pe care contribuabilul clujean îl face pentru ca tarifele să nu explodeze.  Probabil pentru anul viitor va trebui să reevaluăm preţul gigacaloriei”, a declarat primarul Emil Boc. Subvenţia la gigacalorie este acordată numai clujenilor racordaţi la Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj.

 

CAMPANIE DE REBRANŞARE LA TERMOFICARE LA CLUJ: PREŢUL GAZULUI APROAPE SE VA DUBLA PÂNĂ ÎN 2018 -MEDIAFAX.RO

Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a început o campanie de informare privind rebranşarea locuinţelor în care proprietarii au renunţat la sistemul centralizat şi şi-au montat centrale termice de apartament, avertizându-i pe oameni că până în anul 2018 preţul la gaz aproape se va dubla.

Reprezentanţii RAT distribuie foştilor consumatori ai regiei fluturaşi cu mesajul „Sistemul centralizat de termoficare, o soluţie eficientă şi sigură”, în care se arată că se oferă posibilitatea rebranşării gratuite pentru cei care s-au debranşat, astfel încât să beneficieze de un preţ subvenţionat al agentului termic.
„Avantajele sistemului centralizat sunt predictibilitatea costurilor (165 lei/ gigacalorie) în condiţiile creşterii constante cu 10 – 12 la sută anual a preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienţă ridicată demonstrată în sistemele centralizate moderne vest – europene (Finlanda, Danemarca, Germania), siguranţă în exploatare şi monitorizare permanentă a funcţionării sistemului. În conformitate cu calendarul convenit de Guvernul României cu FMI, preţul gazului a fost în iulie 2013 de 109,20 lei /MWh, în timp ce în octombrie 2018 va ajunge la 197,21 lei/ MWh”, se arată în materialele informative.
Directorul RAT, Emil Miron, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce a investit în modernizarea reţelei de termoficare şi a centralelor termice şi caută soluţii pentru a menţine un preţ cât mai scăzut al gigacaloriei. „Am realizat în ultima perioadă un volum important de investiţii, canalizate pe înlocuirea unor cazane, arzătoare, schimbătoare de căldură cu performanţe depăşite, cu unele care au randament de peste 95 la sută. Efortul are şi o ţintă, şi anume asigurarea unui confort termic pentru clujeni comparabil cu cel din statele UE şi un preţ al energiei termice cât mai scăzut. Suntem pregătiţi în orice clipă să rebranşăm apartamentele care au montate centrale proprii, şi am lansat o campanie în acest sens. Este o competiţie firească între două tehnologii, care se duce în primul rând în zona preţurilor, a facturilor achitate de consumatori.
Facturile noastre se pot compara oricând, se află de trei ani în conturul facturilor de gaz plătite de un consumator care are microcentrală. Acest lucru nu se va mai întâmpla în perioada următoare şi este de important de reţinut faptul că dacă vom compara preţul plătit pe gigacaloria furnizată de RAT, de 165 de lei, cu preţul pe gaz pentru aceeaşi gigacalorie furnizată de o microcentrală, rezultă că spre sfârşitul anului acesta din urmă va fi cu 10 la sută mai mare. Creşterea va continua în 2014, preţurile la gaz vor creşte cu alte 10 la sută, astfel că se va ajunge la finalul anului viitor la o diferenţă de 20 la sută între preţul producerii energiei furnizate de RAT şi preţul producerii energiei obţinută prin microcentrală de apartament”, a spus Miron.
Acesta a adăugat că oferta făcută consumatorilor care au optat în anii trecuţi pentru instalarea centralelor de apartament, de a se rebranşa la sistemul centralizat de termoficare, este „fezabilă”.
„Ne putem gândi şi la varianta în care cel care decide să se reîntoarcă la noi, în sistemul centralizat de termoficare, să îşi păstreze microcentrala de apartament, ca şi echipament de rezervă, pe care să îl poată porni când va dori dacă ceea ce spunem noi că oferim nu se îndeplineşte”, a afirmat directorul RAT.
Întrebat dacă RAT Cluj-Napoca poate garanta că actualul preţ al gigacaloriei, de 165 de lei, furnizat de regie, va rămâne neschimbat o perioadă mai îndelungată, acesta a răspuns că instituţia pe care o conduce militează pentru păstrarea actualului preţ.
„Decizia privind preţul energiei termice plătit de populaţie aparţine Consiliului Local Cluj-Napoca. Garantăm că pentru acest an, preţul de 165 de lei pe gigacalorie nu va înregistra nicio creştere. Apreciem, din informaţiile şi analizele noastre, că şi în anii următori preţul ar putea să rămână la acest nivel, dar decizia nu este a noastră, ci a CL. Vom milita pentru păstrarea acestui preţ, în condiţiile în care eforturile noastre se îndreaptă spre diminuarea costurilor pentru producerea energiei şi păstrarea unui tarif accesibil pentru populaţie”, a declarat Emil Miron.
Acesta a menţionat că în anii 2002 – 2003, când au început să se monteze în număr mare primele centrale de apartament, au fost aduse multe astfel de echipamente la mâna a doua, care trebuie acum înlocuite.
„Dacă o centrală de apartament produce o energie mai scumpă decât cea produsă în sistemul centralizat, înseamnă că nu există nicio raţiune să cumperi alt echipament care să producă energie şi mai scumpă în viitor. Oricine poate verifica aceste aspecte”, a spus Miron.
Potrivit acestuia, faţă de numărul de debranşări înregistrat în urmă cu şapte-opt ani, de 4.000 – 5.000 de apartamente, anul trecut debraşările au scăzut la 1.500, iar în perioada aprilie – august 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul celor care au solicitat debranşarea s-a redus cu 25 la sută.
„Este un ritm de descreştere a debranşărilor de la reţeaua centralizată de termoficare şi de stabilizare a numărului de clienţi pe care îl avem”, a mai declarat Emil Miron.
RAT Cluj-Napoca are un număr de 110 centrale şi puncte termice, complet automatizate şi conectate online în dispeceratul propriu. Regia deserveşte peste 1.500 de asociaţii de proprietari, cu 32.300 de apartamente şi circa 80.000 de persoane.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Termonapoca